Göz bozukluklarına karşı en etkili tedavilerinden biri lazer tedavisi olarak gösterilebilir. İyileşme sürecinin hızlı olması ve operasyonun hızlı bir şekilde yapılabiliyor olması da kırma kusuru olan hastaların lazere yönlenmesini sağlıyor. Her ne kadar popüler ve etkili bir tedavi olsa da lazer tedavisini tercih edecek olan hastaların kafasında soru işareti oluşturan kısımlar olabiliyor. Özellikle lazer sonrası süreçler için merak edilen birçok detay var. Blog bölümümüzde merak ettiğiniz bu soruları cevaplamaya çalışıyoruz. Bu yazımızda da bize en çok gelen sorulardan biri olan “Lazer sonrası katarakt ameliyatı olur mu?” konusunu cevaplayacağız.
Lazer Sonrası Katarakt Mümkün mü?
Çoğu zaman lazer operasyonunun katarakt ameliyatına engel teşkil edecek bir durumu yoktur. Fakat şunu da bilmek gerekir ki lazer operasyonu sırasında korneanın bir miktar incelmesi durumu söz konusu olur.
Bu durum doğrudan katarakt ameliyatına engel olarak bir etki değildir. Ancak katarakt ameliyatı öncesinde yapılan ölçümlerin değişmesine neden olabilir.
Ameliyat öncesinde, hastanın hangi lensi kullanacağını belirlemek adına çeşitli ölçümler yapılır ve doktor, hasta için en uygun olan lensi belirler. İşte korneanın incelmesi, bu ölçümlerden elde edilen sonuçların değişmesi anlamına gelir.
Yapılması gereken lazer sonrasında korneanın kırıcılık endeksinin tekrar hesaplanması ve buna bağlı olarak da hasta için uygun olan lensin belirlenmesi olacaktır.
Sonuç Olarak
Lazer sonrası katarakt ameliyatı olabilir. Verimli ve sonuç elde edici bir tedavi sunulması adına, lazer sonrasında iyileşme tamamlandıktan sonra ölçümler yapılmalı ve hasta buna göre katarakt ameliyatına hazırlanmalıdır.