Yaygın olarak yaşanan kırma kusurlarında, lazer göz ameliyatına alternatif olarak tercih edilebilen bir diğer yöntem ise kalıcı göz içi lens uygulamasıdır. Kısa süren ve basit kabul edebileceğimiz bir operasyonla göz içerisine kalıcı lens yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen bir operasyondur. Yaygın olarak kullanılan adıyla “kalıcı lens” olarak değerlendirilen göz içi implantları hakkında en çok merak edilen soru ise kalıcı göz içi lens değiştirilebilir mi sorusu. Gelin merak edilen bu soruya da yanıt verelim.
Kalıcı Göz içi Lens Sonradan Değiştirilebilir ya da Çıkarılabilir mi?
Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Göz içi lensleri çıkarmak ve değiştirmek mümkün. Fakat çoğu durumda bu işlem gerekmez. Lensin çıkarılması ya da değiştirilmesinin gerektiği durumları da hemen aşağıda sıralayalım.
Göz Numarası Değişiklikleri: Kalıcı göz için lensler ayarlanırken, kişiye özel bir ayarlama yapılır. Kişinin göz numarasına göre ayarlanan lensler, görüşün düzelmesini sağlar. Zaman içerisinde göz numarasında meydana gelebilecek olan büyük değişikliklerle beraber, görüşü arttırmak adına lenslerin değiştirilmesi gerekebilir. Bu durumda da cerrahi bir operasyonla beraber eski lensler çıkarılır ve yerine yenisi takılır.
Çeşitli Komplikasyonlarda: GİL yani göz içi lens yerleşimi sonrasında beklenmedik bir komplikasyon durumu ortaya çıkarsa yine göz içi lensin çıkarılması yoluna gidilebilir. Bu durumda da yine değişim ya da göz içi lensin tamamen çıkarılması kararı verilebilir.
Arka Kapsül Opasifikasyonu: Bazı durumlarda GİL’in arka kısmında kalınlaşma meydana gelebilir. Kapsül opasifikasyonu olarak isimlendirilen bu durumda katarak hastalığına benzer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Yine bu gibi bir durumda da GİL’in gözden çıkarılması düşünülebilir.
Gördüğünüz gibi farklı senaryolarda göz içi lenslerin çıkarılmasına karar verilebiliyor. Burada doktorun değerlendirmesi ve muayenesi çok önemli. Karar vermeden önce detaylı bir muayene yapılması şart.