Kataraktın İlerlemesi Ameliyatın Başarısını Etkiler mi?

Katarakt, gözün saydam olan merceğinin matlaşmasıyla ortaya çıkan görme kayıplarına neden olan göz hastalıklarından birisidir. Cerrahi müdahale ise katarakt için kesin ve etkili çözümdür. Tabii ki diğer birçok operasyonda olduğu gibi katarakt ameliyatında da iyileşme süresini etkileyen ve ameliyatın başarısına doğrudan etki eden bazı etkenler vardır. Hastalığın ilerleme durumunu da bu etkenlerden biri olarak gösterebiliriz. Peki hastalığın ilerlemiş olması, ameliyatın başarısı üzerinde ne kadar etkili olur?

Kataraktın İlerlemesi ve Operasyon Başarısı Arasında İlişki

Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Kataraktın ilerlemiş olması, hastalığın tedavisinde başarısız sonuçlar alınacağı anlamına gelmiyor. Hastalığın ilerlemiş olması, göz merceğinin daha yoğun bir şekilde matlaşması anlamına geliyor.

Göz merceği sertleştiği için, merceğin çıkarılması daha da zorlaşır ve haliyle operasyon biraz daha zorlayıcı bir süreçle gerçekleştirilir.

Gözde matlaşan merceği çıkarmak için daha fazla uğraş verileceği gibi daha fazla zaman harcanması gerekir.

Katarakt

Bu durum ameliyat süresini uzatabileceği gibi gözün iyileşme süresinin de uzamasına neden olur. Gözün toparlanması için daha fazla zamana ihtiyaç olacağı için iyileşme sürecinin biraz daha uzun olacağını söylüyoruz.

Tabii ki burada doktor tecrübesinin de çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Zira tecrübeli bir doktor, hangi durumda nasıl bir müdahale yapmasını daha iyi bileceğinden, sürecin hasta açısından daha olumlu geçmesini sağlayabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar