Günlük hayatta görüş kalitesini doğrudan etkileyen birkaç hastalıktan birinin katarakt olduğunu söyleyebiliriz. Şeffaf olan göz merceğinin matlaşması durumunda ortaya çıkan hastalığın ilerleyici olduğunu ve bir süre sonra görüşün tamamen kapanmasıyla sonuçlandığını da söyleyebiliriz. Kişinin görüşünü yeniden kazanması için yapılacak tek geçerli tedavinin ise cerrahi operasyon olduğunu belirtelim. Peki cerrahi operasyondan sonra, katarakt tekrarlar mı? Yeniden katarakt gelişmesi riski var mı?
Katarakt Yeniden Gelişebilir mi?
Katarakt operasyonunda gözün şeffaflığını kaybeden merceği çıkarılır. Bunun yerine yapay yeni bir mercek takılır ve şeffaf olan yeni mercek, kişinin görüşünün yeniden kazanılmasını sağlar.
Mercek değiştirildiği için aslında ikinci kez katarakt oluşumunun gerçekleşmesi beklenen bir durum değildir.
Mercek yapay olduğu için, proteinlerin parçalanması ve matlaşma gibi yani doğal mercekte yaşanan süreç gibi bir sürecin yaşanması beklenmez.
Fakat göz merceğinin sabitlenmesi için operasyon sırasında tüm dokular alınmaz ve böylece yapay mercek sorunsuz bir şekilde yerleştirilir.
Yapay lensin yerleştirildiği zar tabakasında zaman içerisinde matlaşma durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda tıpkı katarakt gibi görüşün zayıflamasına neden olabilir. Zaman içerisinde görüş azalması ihtimaline neden olan bu duruma sekonder katarakt da denir.
İkincil katarakt olarak bilinen bu durumda, ekstra cerrahi bir müdahale yapılmadan, belli lazer yöntemleriyle sorun giderilir ve kişi yeniden görüşünü kazanır. Yani bu aslında ikinci kez gelişen bir katarakt değildir.