Keratokonus Hastalığında Gözlük Takmak Şart mı?

Keratokonus hastalığında görüşü iyileştirmek adına uygulanan çeşitli tedaviler var. Cerrahi müdahaleler başta olmak üzere etkili birçok çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle hastalığın ilerlemesinin durdurulması açısından etkili olan bu çözümler bir yana, merak edilen bir başka kısım ise keratokonus hastalığında gözlük kullanılmasının zorunluluk olarak kalıp kalmayacağı.

Keratokonus’ta Gözlük Takmak Zorunlu mu?

Bu konuda yapılan bir bilimsel araştırma üzerinden örnek vererek durumu inceleyelim. Yapılan bilimsel araştırmada 13 hastanın izlendiğini görüyoruz.

Crosslink uygulanan hastaların, 1 aylık süreç sonrasında korneal halka tedavisine sokulduğu araştırmada 6 aylık bir gözlem yapılmış durumda.

6 aylık gözlemde hastalar 3 aşamalı olarak değerlendirilmiş.

  • İlk aşama: Cross ile güçlendirme yaparak hastalığın ilerlemesini durdurmak.
  • İkinci aşama: Kornea yüzeyinin düzeltilmesi adına keranatural yönteminden yararlanmak.
  • Üçüncü aşama: İşte bu aşama hastanın gözlük kullanıp kullanmayacağını belirleyen kısım. Hastalara ilk iki tedaviden sonra göz içi mercek uygulaması yapılıyor ve uygun olan hastalar için 6 aylık bir gözlem başlıyor.

Keratokonus Hastalığında Gözlük Takmak Gerekir Şart mı?

Hastalığın ilerlemesinin durmasından sonra geçilen üçüncü aşamadan sonra, hastalar 2 yıllık bir gözleme alınıyor. Bu gözlem sonucunda ise göz içi mercek sayesinde görüş bozukluklarında iyileşme olduğu tespit ediliyor.

Yani eğer uygun şartlar sağlanırsa ve keratokonusun ilerlemesi tam olarak durdurulursa, göz içi mercek uygulamasıyla beraber gözlüklerden kurtulmak mümkün. Çıkaracağımız sonuç Keratokonus’ta gözlük takmak zorunlu bir çözüm değil diyebiliriz. Tabii ki burada çok aşamalı tedavinin kullanıldığını da unutmamak gerekiyor.

Kaynak

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28880336/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar