Günlük hayatta gözyaşının çok önem verilmeyen ve geri planda kalan bir bileşen olarak değerlendirildiğini söyleyebiliriz. Peki aslında gözyaşının ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Gelin gözyaşı aslında ne kadar önemli ve kuru göz oluşumuna karşı nasıl bir etkisi var değerlendirelim.
Gözyaşı Ne İşe Yarar?
Gözyaşı, gözün tüm yüzeyini kaplayan ve gözün nemli kalmasını sağlayan bir bileşendir. Gözün yüzeyinin nemli kalmasını sağladığı gibi, gözü toz zerrecikleri gibi yabancı cisimlere karşı da koruma görevini üstlenir. Ayrıca bir yandan da göz yüzeyinin temiz kalmasını sağladığını söyleyebiliriz.
İşlev Olarak Bakacak Olursak Gözyaşı
- İyileştirme etkisi göstererek gözdeki küçük yaralanmaların iyileşmesinde etkili olur.
- Göz yüzeyinin korunmasında etkili olur.
- Göz yüzeyinin nemli kalmasında etkili olur.
- Kornea hücrelerinin beslenmesini sağlar.
Gözyaşının Yapısı ve Tabakaları
Tek bir kelime ile açıklıyor olsak da aslında bu yapının içerisinde 3 farklı tabakanın olduğunu söyleyebiliriz. Her tabakanın da kendine ait görevleri ve işlevleri vardır. Bu tabakaları hemen aşağı sıralayalım.
- Sulu Tabaka Katmanı: Gözyaşı bezleri tarafından direkt olarak üretilen ve hem gözün nemli kalmasını hem de yabancı cisimlerin uzaklaştırılmasını sağlayan tabaka.
- Mukus Tabaka Katmanı: Sulu tabaka katmanının göz yüzeyini istenen şekilde kaplamasında etkilidir. Gözyaşının sulu tabakasının göz yüzeyinde tutunmasını sağlar.
- Lipid Yağ Tabakası Katmanı: Bu katman, meibomian bezleri üzerinden salgılanan katmandır. Yağlı tabaka, bahsettiğimiz sulu katmanın hızla buharlaşmasının önüne geçtiği gibi göz yüzeyinin yeteri kadar nemli kalmasını da sağlar.
Kuru Göz ile Gözyaşı Arasındaki İlişki
Kuru gözün en büyük ve en önemli nedeni gözyaşının yeterli ve kaliteli olmamasıdır. Saydığımız bu tabakalardan herhangi birinde işlev bozukluğu olduğu zaman, göz yüzeyi yeteri kadar nemli kalamaz ve sonucunda da kuru göz durumu ortaya çıkar.
Özellikle meibomian bezlerinin tıkanması durumunda bu etkiyi görürüz. Meibomian bezleri tıkandığı zaman, doğru bir şekilde yağ salgısı yapılamaz ve sonucunda da göz yüzeyindeki sulu tabaka hızlı buharlaşarak kuru gözün ortaya çıkmasına neden olur.
Böyle düşünüldüğü zaman kuru göze riskini en aza indirmek için gözyaşının kilit etken olduğunu bilmek gerekir.