Lazer göz ameliyatı, riski düşük ve etkili bir ameliyat olduğu için genellikle kırma kusuru yaşayan hastalar için uygun bir tedavidir. Her ne kadar genel anlamda geniş bir kitleye uygun bir tedavi olsa da tedavi uygulanmadan önce hastanın detaylı olarak muayene edilmesi ve buna göre karar verilmesi gerekir. Bazı özel durumlar ise hastanın lazer tedaviye başvurmasının önüne geçebilir. İşte hamilelik dönemini de bu özel durumlar arasında gösterebiliriz. Peki hamilelik döneminde lazer ameliyatı yapılabilir mi? Operasyonun herhangi bir sakıncası olur mu?
Hamilelikte Lazer Göz Ameliyatı Olunabilir mi?
Hamilelik durumu, doğrudan lazer göz ameliyatını engelleyecek kalıcı bir etki oluşturmaz. Buna karşın hamilelik döneminde lazer göz ameliyatı yapılması önerilmez.
Bu durumun nedeni ise hormonal değişiklikler olarak gösterilir. Zira hamileliğin oluşturduğu etki ile hormon dengesi değişebilir. Hormon dengesinin değişmesi ise gözde ortaya çıkan kırılma kusurunun değişmesine neden olabilir.
Lazer göz ameliyatı öncesinde de gözün durumu ve kırılma kusurlarının derecesi detaylı olarak ölçülür. Hamilelik döneminde kırılma kusurlarında yaşanan bu değişiklikler de ölçümlerde yanlış sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bu nedenle ameliyat için çoğu zaman hamilelik döneminin sonrasına planlama yapılır. Üstelik tek etkinin bu olmadığını da söylemek lazım. Bu dönemde kullanılan ilaçların etkisi, kuru göz gibi olası yan etkilere yatkınlık ya da kornea ödemi gibi farklı durumlar nedeniyle de lazer operasyonunun farklı bir zamana planlanması önerilir.
Tabii ki kesin bir karar vermek için hastanın uzman doktor tarafından değerlendirilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.