Katarakt rahatsızlığında, kesin ve tek etkili tedavinin cerrahi müdahale olduğunu söyleyebiliriz. Hastalığın etkilerinin giderilmesi ve hastanın görüşünü geri kazanması için matlaşan ve ışık geçirgenliğini kaybeden merceğin değiştirilmesi gerekir.
Ameliyat kısa süreli olsa da cerrahi müdahaleden söz etmemizden dolayı, hastaların ameliyat sonrasına ilişkin merak ettikleri de çok nokta oluyor. İşte mercek kayması durumu da merak edilen konulardan biri. Katarakt ameliyatı sonrasında mercek kayması durumu yaşanır mı? Bu durumda yeniden ameliyat gerekir mi? Merak edilen soruları cevaplayalım. ,
Katarakt Ameliyatı Sonrası Mercek Kayması Yaşanır mı?
Operasyon kapsamında göz içerisinde matlaşan mercek çıkarılır ve yerine yapay bir mercek takılarak aynı görevi yerine getirmesi sağlanır. Her şeyin iyi gitmesi durumunda, normal şartlar altında yapay mercekte herhangi bir kayma durumu ya da oynama durumu beklenmez.
Fakat operasyon sırasında yapılan yanlış bir hamle ya da sonrasında göze alınabilecek darbe ya da fiziksel etkiler, mercek kayması durumunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu noktada doktor tecrübesinin çok önemli bir kriter olduğunu söyleyebiliriz.
Operasyon sırasında herhangi bir hata yapılmazsa, mercek kayması riski de en aza düşecektir. Bunun dışında kaymaya neden olabilecek olan özel durumları da listeleyelim.
Mercek kaymasına neden olabilecek olası durumlar
- Yüksek miyopi
- Merceği tutan liflerde zaman içerisinde meydana gelebilecek zayıflama
- Fiziksel ve darbeye bağlı oluşabilecek olan etkiler
Katarakt Ameliyatı Sonrası Mercek Kayarsa Ne Olur?
Düşük riskli de olsa böyle bir olasılık durumunun ortaya çıkmasından sonra yapılması gereken en önemli şey uzman doktora başvurmak olacaktır. Detaylı bir muayene yapılmasının ardından, gerek duyulması halinde merceğin operasyonla yeniden ortalanması sağlanabilir. Burada operasyon kararını da verecek olan doktordur.