Sorunsuz bir görüş için korneanın tam olarak işlevini yerine getiriyor olması gerekir. Korneanın ışığı doğru bir şekilde kırması ve görme merkezine doğru bir şekilde odaklaması gerekir. Keratokonus hastalığında ise korneanın şekli bozulur ve bu durumda da ışık doğru bir şekilde odaklanmadığı için görme bozuklukları ortaya çıkar. Peki keratokonus hastalığı körlüğe neden olabilir mi?
Keratokonus ile Körlük Arasındaki İlişki
Soruya yanıt verirken keratokonus hastalığını iyi anlamak gerekiyor. Keratokonus hastalığı, ilerleyici bir hastalık. Yani zaman içerisinde korneadaki şekil bozukluğu artış gösterebiliyor. Şekil bozuklukları yükseldikçe, ışık odaklamasında daha büyük sorunlar meydana geliyor ve görüş giderek azalıyor ya da bozuluyor.
İlerleyen aşamalarda görme sorunları artarak devam etmesine karşın, artık gelişen teknolojilerle beraber hastalığın ilerlemesini durduracak ve görüş sorunlarını azaltacak tedaviler ortaya çıktı.
Özellikle ilk aşamalarda müdahale edilmesi durumunda, ilerlemenin de durdurulabildiğini belirtelim.
Buna karşın düşük bir ihtimal de olsa hastalığın en ileri aşamalarında görme kaybı riskleri de ortaya çıkabilir. Bu durumda da kornea nakli gibi çözümler uygulanarak, görüşün yeniden arttırılması hedef edilir. Tabii ki bunun için detaylı olarak muayenelerin yapılmasının önemli olduğunu da ekleyelim.