Lazer ameliyatına uygun olmayan ya da lazer ameliyatını olmak istemeyen ama aynı zamanda gözlükte takmak istemeyen hastalar için kontakt lens alternatif bir tercih olarak öne çıkıyor. Yaygın kırma kusurlarında tercih edilen kontakt lensler, alternatif olarak değerlendirilebiliyor ve sıkça kullanılıyor ancak kontakt lenslerin de akılda soru işareti bırakan bazı dezavantajları yok değil. Bu konuda en çok merak edilen kısım ise kontakt lenslerin kuru göze neden olup olmayacağı. Gelin bu konuda değerlendirmemizi ele alalım ve lenslerin hastalığın gelişiminde etkili olup olmayacağını değerlendirelim.
Kontakt Lens ile Kuru Göz Arasındaki İlişki
Kuru göz sendromunun ana nedenlerinin başında yetersiz gözyaşı ya da yetersiz gözyaşı kalitesi geliyor. İşte kontakt lens kullanımı da doğrudan bu noktada etki gösterebiliyor ve kuru göz gelişimini tetikleyici bir unsur haline gelebiliyor.
Kontakt lens kullanımının tetikleyebileceği bazı bozuklukları aşağıda sıralayalım. Aşağıda saydığımız tüm nedenler, kuru gözün gelişimi üzerinde doğrudan etken olabilir.
Mekanik Olarak Gelişen Deformasyon: Kontakt lensler genel olarak göz yapısına uygun olan malzemelerden üretiliyor. Buna karşın her ne kadar uyumlu malzeme olsa da uzun süre boyunca korneanın üzerine kalması, göz yüzeyinde tahriş durumunun ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Göz Yaşı Film Bozuklukları: Göz yüzeyinde sürekli kullandığınız bir lens olması, gözyaşının doğru bir şekilde göz yüzeyine dağılmasını engelleyebilir. Bu da göz kuruluğunun gelişmesinde doğrudan etki gösteren etmenlerden birisidir.
Kısacası sürekli olarak kontakt lens kullanılması, çeşitli nedenlerden dolayı kuru göz gelişimine katkı sağlayabilir. Hastaların yapması gereken lenslerinin hijyenine dikkat etmek ve düzenli olarak lenslerini değiştirmek olacaktır. Böylece kuru göz etkisini de en aza indirmiş olursunuz.