Kornea nakli, gerek isimlendirme hataları gerekse de yanlış tanımlar nedeniyle halk arasında farklı algılanabiliyor. İşlemin ne olduğu konusunda oluşan yanlış algı, bu yöntemin “göz nakli” olarak düşünülmesine bile neden oluyor. Peki, aslında kornea nakli ne? Nasıl ve neden yapılıyor?
Kornea Nakli Aslında Nedir?
Tedavi konusunda daha net bilgiler vereceğiz ama öncelikle korneadan söz edelim. Kornea gözün en önünde yer alan şeffaf tabaka. Görüş için bu tabakanın bir hayli önemli olduğunu eklemek lazım. Zira bu tabaka ışığın doğru bir şekilde kırılarak retina bölgesine odaklanmasını sağlıyor.
Korneanın, keratokonus gibi hastalıklar ve çeşitli etkilerle beraber görevini yerine getiremeyecek hale gelmesi ise kornea naklinin asıl nedeni.
Tabakanın şeffaflığını tamamen yitirmiş olması, şeklin görüşü neredeyse kapatacak kadar bozuk olması gibi durumlarda, hastanın hasar görmüş olan korneası çıkarılır. Bunun yerine kadavradan alınmış ve sağlıklı olan kornea dokusunun yerleşimi yapılır. Yani nakil gerçekleştirilmiş olur.
Sadece korneanın değiştirilmesi durumu söz konusu olur. Yani göz nakli ifadesinde anlaşıldığı gibi göz küresinin değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Peki Kornea Nakli Nasıl Yapılıyor?
Cerrahi operasyon olsa da aslında kornea değişimi sanıldığı kadar korkulacak bir operasyon değil. Operasyonda hastanın göz ve göz çevresi uyuşturuluyor. Sonrasında özel aletlerle kornea çıkarılıyor. Kadavradan alınan ve uygun boyutlara getirilen kornea göze yerleştiriliyor.
Hangi Durumlarda Kornea Nakli Gerekir?
- Korneaya zarar verecek fiziksel hasarlardan sonra
- İleri seviyeye gelmiş keratokonus hastalıklarında
- Korneanın şeffaflığını kaybetmesi durumunda
Bu ve bunun gibi durumlarda doktor muayenesinden sonra, hastanın yeniden görüşünü kazanması için kornea nakli kararı verilebilir. Tabii ki bu karar için çok detaylı muayenelerin yapılması gerekir.