Kırma kusurlarının giderilmesi, ve yeniden net görüşün sağlanması adına lazer göz ameliyatı sık tercih edilen tedaviler arasında. Kırma kusurlarının giderilmesi noktasında etkin olan tedavinin iyileşme sürecinde ortaya çıkardığı bazı yan etkiler olabilir. Genelde geçici olan bu yan etkiler, hastanın kısa süreli rahatsızlıklar hissetmesine neden olabilir. İşte ışığa duyarlılık durumu da bu etkilerden biri olarak gösterilebilir. Peki lazer ameliyatı sonrası ışığa duyarlılık neden oluyor? Bu sorun kalıcı bir sorun mu? Bakalım.
Lazer Sonrasında Işığa Duyarlılık Durumu ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Durumun en başından ilerleyelim ve önce lazer sırasında ışığa duyarlılık oluşmasına neden olan etkilerden söz edelim. Lazer ameliyatı sırasında kornea dokusunun belli oranda incelmesi gerekir. Dokunun yeniden şekillendirilmesi aşamasında incelmesiyle beraber kornea bir miktar zedelenir. Bu durum sonrasında ışığa karşı hassasiyet gelişir ve hasta ışık kaynaklarına bakarken rahatsızlık hisseder.
Bunun dışında bazı ek durumlar da yine ışığa karşı hassasiyetin artmasına neden olabilir. Bunlar için örnekleri de hemen aşağı ekliyoruz.
- Lazer sonrası geçici olarak oluşan ödemler,
- Lazer sonrası yine çoğu zaman geçici olarak ortaya çıkan kuru göz durumu,
- Ameliyat sonrasında yaşanabilecek gözde sulanma durumları ve benzeri etkiler.
Tüm bu etkilerle beraber ameliyatın hemen sonrasında ışığa duyarlılık durumu yaşanabilir. Özellikle ışık kaynaklarına yakın konumlara baktığınız zaman gözde rahatsızlık hissi artabilir. Fakat bu durum genelde ameliyatı takip eden birkaç gün ile birkaç hafta içerisinde düzelir.
Burada önemli olan kontrollere zamanında gitmek olacaktır. İyileşme sürecinde normal bir etki olarak gözlemleniyor olsa da eğer ışığa duyarlılık sorunu kalıcı olursa, bu durumda mutlaka operasyonu gerçekleştiren uzman göz doktoruna başvurmak ve şikayetten söz etmek gerekir.