LipiFlow Herkese Uygulanabilir mi?

Kuru göz sendromunun ana nedenlerinin başında meibomian bezlerinin tıkanması gelir. Tıkanan bezler, gözyaşı üretiminden istenen verimin alınmasını engeller. Zira bezler tıkalı olduğu zaman gerekli salgıma yapılmaz ve yağ tabakası eksik kalacağı için gözyaşı hızla buharlaşır. Haliyle kuru göz durumu ortaya çıkar. İşte LipiFlow da tam olarak bu soruna odaklanan bir yöntemdir.

Tıkanan meibomian bezlerine uygulanan hafif basınç ve ısı, tıkanıklığın açılmasını sağlar. Peki FDA onaylı cihazlarla uygulanan bu tedavi herkes için uygun mu?

LipiFlow Her Durumda Uygulanabilir mi?

Tedavi çoğu zaman, meibomian bezlerinde tıkanıklık yaşayan tüm hastalara uygulanabilir. Fakat her tedavide olduğu gibi bu tedavinin uygulanmasında da engel oluşturan bazı durumlar vardır.

Tedavinin uygulanmasının mümkün olmayacağı durumları hemen aşağıda listeleyeceğiz.

LipiFlow

Hangi Durumlarda LipiFlow Doğrudan Uygulanmaz?

  • Gözde ya da göz kapaklarında enfeksiyon durumu varsa, önce enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir. Uygulama sonrasında yapılır.
  • Göz kapak ameliyatı geçiren ve iyileşme sürecinde olan hastaların, iyileşme sürecinin tamamlanmasını beklemesi gerekir. Bu konuda doğru takvimi doktor sunacaktır.
  • Lazer göz ameliyatı, katarakt ameliyatı gibi uygulamalar yapılmışsa, yine doktorun belirteceği iyileşme süreci tamamlanmadan LipiFlow uygulanması doğru olmaz.

Bu etkilerin dışında çoğu zaman hastalara LipiFlow uygulaması yapılmasında bir sakınca yoktur. Ama doğru bir tanı ve durumun net olarak değerlendirilmesi adına, uzman bir göz doktoruna başvurmak ve tedaviye buna göre karar vermek gerekir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar