Menopoz Kuru Göze Neden Olabilir mi?

Yaşın ilerlemesiyle beraber hormonlarda değişiklikler meydana gelebilir. Hormonların değişiklik gösterdiği ve hatta vücut fonksiyonlarının etkilendiği dönemlerden birisinin de menopoz olduğunu söyleyebiliriz. Peki özellikle menopoz döneminde yaşanan değişiklikler ve hormonlardaki dengesizlik durumu, kuru göz gelişmesine neden olabilir mi?

Menopoz Kuru Göze Neden Oluyor mu?

Burada etki gösteren iki hormon var. Birincisi androjen hormonu ikincisi ise ostrojen hormonu. Menopoz döneminde bu iki hormonda da azalma meydana gelmeye başlar.

İki hormonda da yaşanan azalma, gözyaşı üretimini etkileyen durumların ortaya çıkmasına neden olur. Gözyaşı üretimi azalır ve gözyaşı bezlerinin çalışması yavaşlar.

Bunun bir sonucu olarak da kişi kuru göze daha yatkın bir hale gelir. Yani menopoz direkt olarak kuru göze neden olur diyemiyor olsak da dolaylı yoldan menopoz kuru göz oluşumuna katkı sağlar diyebiliriz.

Menopoz Kuru Göze Neden Olabilir mi

Zira kuru gözün en büyük nedeni, gözyaşının yeteri kadar üretilememesi ya da yeterli kalitede olmamasıdır. Menopoz döneminde de gözyaşı yapısının bozulması önemli bir etken.

Diğer taraftan kişinin dikkat etmesi gereken bir nokta daha var. Menopoz için kullanılan ilaçlar ya da uygulanan tedaviler, kuru gözü hedeflemez. Bu nedenle böyle dönemlerde kuru göz gibi şikayetler yaşanırsa, yapılması gereken en iyi şey uzman bir göz hekiminden destek almak olacaktır.

Uzman hekim kuru göz oluşumuna karşın destekleyici damlalar verebileceği gibi gözyaşı üretimini teşvik edecek tedaviler de uygulayabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar